This Primary Health Care Centre (PCC) offers a range of services such as G.P. services, physiotherapy, community nursing, dental, addiction and community welfare in one building. The structure chosen for the Primary Care Centre was a reinforced concrete frame with reinforced concrete flat slab to allow for ease of services coordination. This structure suited the layout, function and height of the building and gives flexibility for future alteration and extension. New external secure car parking and boundaries were added. The internal layout promotes close working relationships for the Health Care teams. The structural specifications reduced the embodied energy costs, maximised the energy rating, lead to improved natural daylight into all spaces and minimise the overall running costs. The new PCC facility has amalgamated existing town centre GP practices.

 

Project Overview

This 1,750m2 two storey Primary Health Care Centre (PCC), was developed on a multi-use urban site. It offers a range of services such as G.P. services, physiotherapy, community nursing, dental, addiction and community welfare in one building. This project included a full range of M&E services including heating, ventilation, and water, electrical, lighting and protected services. New external secure car parking and boundaries were added. The internal layout promotes close working relationships for the Health Care teams.  The new PCC facility has amalgamated existing town centre GP practices.

 

Design

The M&E design was developed in close co-ordination with the end-user. The design reduced overheating, maximised the energy rating, lead to improved natural daylight into all spaces and minimised the overall running costs. The controls strategy promoted ease of use for the end-user. All plant was evaluated for ease of maintenance. All of these items lead to M&E systems that are easily managed, maintained and provide low running costs to the benefit of the end-user.

 

Sustainability

The design incorporated a series of sustainable measures. Passive measures were used to significantly reduce artificial lighting and air conditioning energy usage through simulated daylight and natural ventilation strategies. Our designs incorporated a wide range of energy saving measures such as water saving devices, fully zoned heating systems with individual room control, variable speed pumps, high efficiency lighting coupled with daylight harvesting/absence/presence control, high efficiency fans and sub-metering in line with COBSE TM51 for targeted energy monitoring.

 

Project Delivery

Hayes Higgins worked closely with all shareholders throughout the design, construction and post-occupancy period to ensure the developing needs of the various end-users were accommodated without affecting the project programme. This included metering, controls and zoning arrangements to accommodate the individual needs of various occupiers. 

 

Name of Project: Primary Health Care Centre, Connolly Street, Mountmellick, Co. Laois

Means of Procurement: Traditional

Client: Joe Byrne/ Developer End user HSE

 

This project is a ‘Non Acute Healthcare’ project which is defined in the Information Memorandum of the Framework Document as a healthcare facility catering for long term medical care, rehabilitation care and outpatient care. Typical facilities would be primary care services, community nursing units and residential units.

Our role as Designers on this project was carried out in accordance with the Safety, Health and Welfare at Work (Construction) Regulations 2006 Regulation 15 ‘Duties of Designers’. We identified hazards that our design presented during construction and subsequent maintenance and where possible, eliminate the hazards or reduce the risk.

 

Description of Role:

Civil & Structural Design & Supervision Services 

Total Capital Value:

€3.1m

Dates of Involvement:

2009-2010

v