This project involved the Conservation and Upgrading of 19th Century/Early 20th of Parnassus and Chapel lane located on the 3rd and 4th floors of the NUI Maynooth Campus. It is intended to convert these floors to surplus accommodation. These floors are above the library and lecture halls of the 3rd level campus.

We were instructed to leave the existing floor joists in place and investigate ways to strengthen them for the proposed loadings. This was both a requirement of the conservation order on the building but also a requirement of the client who wanted to maintain the authentic look of the building internally. We proposed a few schemes that would be non evasive to the building and yet achieve the requirements for the proposed loadings. Some of the proposals included stress skin panels, tension cable through the existing joists and a combination of primary and secondary steels.

 

 

Name of Project: St. Kieran's College, NUI Maynooth, Kilkenny Camopus, Kilkenny

Means of Procurement: Traditional Contract

Client: St. Kieran's College, Kilkenny NUI Maynooth Kilkenny Campus 

 

Innovation:

We proposed that primary beams would span alongside the existing floor joists within their depth at the underside of the second floor. Secondary beams would hand intermittently between the primary beams and supporting walls. The location of the secondary beams would be situated along the line of the proposed corridor wall therefore hiding the downstand of the beam. We then hung the first floor joists from the beams at second floor using hangers. The hangers consisted of plates that were welded to the secondary beams and hung through the proposed wall at first floor.

 

Specialist Design Service provided: 

We were instructed to leave the existing floor joists in place and investigate ways to strengthen them for the proposed loadings. This was both a requirement of the conservation order on the building but also a requirement of the client who wanted to maintain the authentic look of the building internally. We proposed a few schemes that would be non evasive to the building and yet achieve the requirements for the proposed loadings. Some of the proposals included stress skin panels, tension cable through the existing joists and a combination of primary and secondary steels.

 

Description of Role:

Civil Structural Engineers
Temporary Works Design Engineers

Total Capital Value:

€500,000

Dates of Involvement:

2006-2008

 
Design Team:

Architect: Bleutt & O Donoghue
Civil/Structural: Hayes Higgins Partnership
Quantity Surveyor: Nolan Ryan Tweeds
Mechanical/Electrical: Noel Lawlor